Kultúra

Új plakátokat terveztek régi magyar filmekhez

A kiválasztott filmekhez mintegy 50 filmplakát készült el.

2024.05.06 00:43MTI

A Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében fiatal illusztrátorok új plakátokat terveztek az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Keménykalap és krumpliorr (1978), a Megáll az idő (1982) és a Csinibaba című magyar filmklasszikusokhoz.

A kiválasztott filmekhez mintegy 50 filmplakát készült el, amelyek megtekinthetők a MOME Zugligeti úti campusán és a Corvin moziban. Az öt klasszikus filmet vasárnap újra nagyvásznon lehet megnézni kiváló minőségben, felújítva, a Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként - közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapokban a MOME 21 illusztráció specializációs hallgatója nézte újra Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című kultikus filmjeit, majd a Filmintézet Alapfilmek online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedt el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, és nekivágott a tervezésnek.

A tervezési folyamatot Nagy László, a MOME illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, és Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig.

A projekt alkotói Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea és Zsiros Beatrix.

A Filmintézet fő törekvései között szerepel az, hogy ápolja a magyar filmkincset és minél szélesebb körben juttassa el a közönséghez. A magyar film napjához kapcsolódva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös Régi filmek, új plakátok kezdeményezés célja, hogy a tehetséges pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.