szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkezdődött a vizsga második része.

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak. Akik viszont nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk – írja az Eduline. Ez már az összesen két részből álló vizsga második fele, az elsőre 90, az elemzésre pedig 150 percük van a végzősöknek.

A középszinten érettségizők egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül választhatnak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk. A műértelmezés elvárt terjedelme ebben az esetben 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Az első résszel összesen 60 pont szerezhető, ez egy 40 pontos szövegértésből és egy 20 pontos irodalmi műveltségi feladatsorból adódik össze. Ahogyan korábban írtuk, a diákoknak egy könyvekről és kódexekről szóló szöveghez kapcsolódóan kellett kérdéseket megválaszolniuk, a lexikális tudásukat pedig többek között Ady Endre műveinek és az Antigonénak az ismeretével bizonyíthatták. Bár az első szöveg nem volt túl bonyolult, az ahhoz kapcsolódó feladatok annál inkább, az első rész így összességében az oktatási portálnak nyilatkozó szaktanár szerint egyáltalán nem volt diákbarát.

Eduline: Nem diákbarát feladatokkal szembesültek az érettségizők egy szaktanár szerint

Olyan szerző is szerepel a feladatok között, akire sokszor nem is jut idő az órákon.

Idén első alkalommal rendezik meg az átalakult szabályok, elvárások szerint a magyarérettségit, ennek részleteiről itt írtunk bővebben:

Reggel kilenctől az új, sok kritikát kapott rendszer szerinti feladatlappal indul a magyarérettségi

Az Oktatási Hivatal adatai szerint középszinten 73 472 diák érettségizik magyarból, míg emelt szinten ennél jóval kevesebben, 2066-an vágnak neki a feladatoknak.