:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 30. 10:02

Egymás kezébe csapott a kormány és a Yettel

A Yettel Magyarország és a vele egy cégcsoportba tartozó infrastruktúraszolgáltató, a CETIN Hungary is megállapodott a kormánnyal a következő időszak fejlesztési terveiről, melynek egyik következménye a távközlési pótadó kivezetése.

A Magyar Telekom és a 4iG után a Yettel Magyarország, illetve a vele egy cégcsoportba tartozó CETIN Hungary infrastruktúraszolgáltató is megállapodott a magyar kormánnyal, melynek részeként a vállalatok a következő időszakban jelentős összegű hálózatfejlesztési beruházásokat hajtanak végre, cserébe pedig 2026-tól megszűnhet a távközlési cégekre kivetett pótadó.

A kormány részéről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által aláírt dokumentum értelmében a Yettel és a CETIN többek közt azt vállalja, hogy 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre, amely révén 2028 végére jelentősen, akár 99%-ra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

yettel_torokbalint

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A CETIN 2020. júliusi megalakulása óta ez idáig mintegy 83 milliárd forintot fektetett be komplex, több mint 4000 bázisállomásból álló mobiltávközlési, adatátviteli, IT- és biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésébe. A fejlesztéseknek köszönhetően a Yettel szolgáltatásportfóliója kibővülhetett FWA-termékekkel, illetve jelentősen nőhetett a meglévő 4G-s hálózat sávszélessége, illetve az 5G-s hálózat lefedettsége.

A CETIN emellett együttműködik a kormányzattal az állami tulajdonú hálózatok fejlesztésében és 5G célú referenciaprojektek lebonyolításában a magyar vállalkozások 5G használatának ösztönzése érdekében.

A Magyar Telekom, mely elsőként kötött ilyen megállapodást a kormánnyal tavaly szeptemberben, 2026 végére vállalt 99%-os lakosságszám-arányú kültéri lefedettséget, míg a 4iG Csoport tavaly novemberben öt év alatt 150 milliárd forint értékű hálózatfejlesztési beruházást vállalt be, melynek része legalább 1000 5G-s bázisállomás üzemeltetése 2028 végére.

A Yettel-CETIN páros számára a 99%-os 5G-s lakossági kültéri lefedettség megvalósítása az eddigiekhez képest teljesen eltérő bővítési stratégiát feltételez. A CETIN 5G-s hálózata ugyanis jelenleg túlnyomó részt a C-sávban működik, mely többnyire a nagyvárosokban használható hatékonyan, sűrűn telepített cellákkal.

A nagyobb, országos szintű lefedettséghez azonban az alacsony frekvenciákat (low-band) is be kell vonni a szolgáltatásba - ez ugyanakkor a 4G-s eléréshez képest számottevő előnnyel nem kecsegtet a ritkábban lakott térségekben élők számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 12:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.