Gazdaság

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

A hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság növekedési pályája továbbra is pozitív.

2024.05.05 21:45MTI

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató sajtótájékoztatóján.

Közölte: a januárban kiadott, 3,5 százalékos idei GDP-növekedési előrejelzésüket az exportpiacok gyengélkedése miatt csökkentették, továbbá a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket.

Hozzátette: a hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal, így a hazai gazdaság növekedési pályája továbbra is pozitív.

Az MBH várakozása szerint az év második felében az emelkedő reálbéreknek köszönhetően bővülhet a fogyasztás, és várhatóan javul a külső környezet is.

Az előző negyedévhez képest elért első negyedéves 0,8 százalékos GDP-növekedés alátámasztja az idei 2,7 százalékos növekedési cél elérését, amely 0,2 százalékponttal magasabb a kormányzati prognózisnál. Ebben Árokszállási Zoltán szerint nagy szerepe lesz reálbér növekedésének. A fogyasztói bizalmi indexek 2022 vége óta látott trendszerű javulása is ebbe az irányba mutat - tette hozzá.

A munkaerőpiac feszessége a közelmúltban kissé enyhült, a munkanélküliségi ráta 2020 nyara óta nem látott szintre emelkedett, ugyanakkor a gazdaság a következő időszakban is a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat - mondta Árokszállási Zoltán. Az MBH idei előrejelzését 0,3 százalékponttal 4,2 százalékra, a jövő évit 0,2 százalékkal 3,7 százalékra emelte.

2025-től a nagy feldolgozóipari beruházások is segíthetik a gazdasági növekedést - jelezte.

A várakozásokat felülmúlta a külkereskedelmi egyenleg javulása, az idén a folyó fizetési mérleg a GDP 1,2 százalékára nőhet a tavalyi 0,2 százalékról - mondta.

A legfontosabb tényező a javulásban a gázárak mérséklődése, valamint a fogyasztás lassulása miatt a nettó import csökkenése. Várhatóan a nettó export hozzájárulása kisebb lesz az idei többlethez, ami a német gazdaság helyreállásával a második félévben javulhat az elemző szerint.

A dezinfláció az év első hónapjaiban lassuló ütemben, de folytatódott, és a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá esett. A következő hónapokban a bázishatások és a szolgáltatási szektorban tapasztalható erős visszatekintő árazás miatt az év végére 5 százalékra emelkedhet a fogyasztói árak emelkedése. Az MBH Bank a januári inflációs prognózisán nem változtatott, és 4,1 százalékos éves átlagos emelkedéssel számol, míg a jövő évi várakozásukat 3,1 százalékról 3,4 százalékra emelték.

A kamatpálya várható alakulásáról Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője elmondta, a jelenlegi lassabb ütemű kamatcsökkentés egy ideig még folytatódhat, de az év második felében már csak minimális enyhítés várható.

Az MBH Bank várakozása szerint júniusra a jelenlegi ütem mellett elérhető az MNB által korábban kommunikált 6,5-7 százalékos kamatsáv, ezt követően azonban már csak kisebb lépések várhatók, amelyekkel az év végéig 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat - fogalmazott.

Az MBH elemzői szerint a jegybank óvatos kamatpolitikája indokolt a bizonytalan nemzetközi környezet és a nagy jegybankok kamatcsökkentési várakozásaiban történt változás miatt. A piac az év elején még arra számított, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén 125-150 bázisponttal csökkenti a kamatokat, ami túlzott várakozásnak bizonyult. Az Európai Központi Bank várhatóan még a Fed előtt elkezdi a kamatok csökkentését - vetítette előre Balog-Béki Márta.

A költségvetéssel kapcsolatban Árokszállási Zoltán elmondta, hogy az MBH előrejelzése szerint a bejelentett intézkedésekkel, mintegy 675 milliárd forintnyi, a GDP 0,8 százalékára rúgó beruházás elhalasztásával tartható lesz a 4,5 százalékra emelt hiánycél.

Az MBH Bank elemzői a januári előrejelzéshez képest gyengébb forintot várnak az uniós forrásokat övező kockázatok és az export korábban várthoz képest gyengébb bővülése miatt. Az év végre az előzőleg várt 372,5 helyett 382,5-ös szintig erősödhet a magyar fizetőeszköz, míg az év átlagában 385,6 lehet az euróval szemben. A dollár árfolyam december végére 347,7 forint, éves átlagban 350,50 forint körül alakulhat az MBH prognózisa szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.