szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az okostelefon-piacon 10 százalékkal nőttek a globális eladások, az iPhone esetében ugyanennyivel csökkentek.

Világszinten 10 százalékkal csökkent az Apple okostelefonjai iránti kereslet, Európán kívül minden piacon csökkentek az iPhone eladásai az első negyedévben – számolt be róla a BBC. Az Apple bevételei 4 százalékkal, 90,8 milliárd dollárra (közel 33 ezer milliárd forint) csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A cég teljesítménye így is felülmúlta a várakozásokat, így a részvényárak emelkedtek az eredmények bejelentését követően.

Az Apple szerint a tavalyi év eredményei voltak kiugróan magasak, emiatt mutatnak az idei számok visszaesést. A következő hónapokban helyreállhat a növekedés, ezt az új termékek bejelentésétől és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó befektetésektől várja a cég.

Az értékesített iPhone-ok száma a kínai piacon is csökkent. Az Apple szerint ez nem jelent okot aggodalomra, ráadásul a szárazföldi Kínában még nőttek is az eladások. A világ második legnagyobb gazdaságában az olyan, hazai gyártók jelentenek kihívást az Apple számára, mint a Huawei.

A cég gyengélkedése ellentétes az okostelefon-piaci trendekkel. A piacon 10 százalékkal emelkedtek az eladások az év első negyedében – erről Gil Luria, a DA Davidson elemzője beszélt a BBC-nek. Szerinte az iPhone 12 megjelenése és az 5G-kompabilitás óta nem hozott igazi újítást az Apple, de a mesterséges intelligenciával felturbózott iPhone 16 ezen változtathat.

Az Apple helyzetét a cég bírósági ügyei is nehezítik. Ezek közül több az App Store áraival kapcsolatos, de az Apple és a Google megállapodása a Safari böngésző alapvető keresőmotorjáról szintén egy monopóliumellenes kereset tárgya.

Az Apple pénzügyi vezetője, Luca Maestri arról beszélt, hogy a második negyedévben már egy számjegyű növekedéssel számolnak.